Sommer kommer

Du vil kanskje ikke tro det, men snart er det sommer. Og sommer er så mangt.

Sommer er å kjefte på ungen fordi han hopper gjennom naboens vannspreder, men gjøre det samme selv når ingen ser på. Sommer å smøre seg med solkrem, myggmiddel og alt som holder flåtten unna mens man flytter seg rundt på plena etter skygge, sol eller le for vinden og regne arbeidet knyttet til dette som dagens samfunnsinnsats. Om sommeren har du ikke bare hjemmekontor, men også utekontor og tror at sjefen ikke gjennomskuer det selv om du poster bilder av nakne tær ved vannkanten i sosiale medier.

Sommer er at sjefen ikke bryr seg fordi også hun har glemt dørkoden til kontoret.

Sommer er å sitte inne i pissregn og forbanne at du bor i Nord-Trøndelag på denne tida av året før været skifter til 33 grader og du aldri kunne tenke deg å være noe annet sted. Sommer er å våkne til kubjeller og lukt av nyperoser og legge deg i femminuttersperioden mellom sola går ned og sola går opp. Eller å seile rundt i ei lita jolle sammen med mannen din og late som om dere er på ei verdensomseiling som aldri tar slutt, i hvert fall ikke før dere må ringe svigermor og be henne taue dere inn til land fordi det er akkurat like lite vind som hun sa det ville være og nå må du bare tisse.

Sommer er å innse at svigermor alltid har rett og kjenne at det ikke gjør noe fordi hun også har brygge og varmrøykt makrell og ei bunnløs flaske Campari.

Sommer er å vente til rundt midnatt med å gå på tur fordi det er mindre knott da. Og å tasse rundt i fjellet med faren din og høre akkurat de samme historiene som før og håpe at han aldri slutter å fortelle dem. Eller å spise ørret som egentlig var alt for ung til å ende livet for din krok, men som du bare måtte steike i panna fordi du hadde fiska den selv. Sommer er å se ungen fiske etter krabber han håper ikke biter på fordi han egentlig er livredd dem. Eller å ikke vite hvor ungen din er, men satse på at han det bra samtidig som du ber ei halvengasjert bønn om at han ikke har drukna eller gått i forhøsteren.

Sommer er en endeløs festival og bryllupsfest, hvor du er konstant skitten, full og veldig, veldig rørt.

Sommer er å ha sofa, dusj, seng, veske og bikini full av sand og ikke bry seg før september. Sommer er å klage på jordbæra fordi du ikke husker at jordbær smaker belgisk klorvann resten av året. Sommer er å spise noe som en gang var kjøtt, men nå er et svidd stykke pappgris og kalle det gourmetmiddag. Sommer er å jekke chablisflaske etter chablisflaske mens du lurer på hvorfor du ble så døsig. Sommer er når agurken får status som sentral grønnsak, til tross for at det aldri har vært et større utvalg i grønnsaksdisken og til tross for at det snart er valg og mye å skrive om i avisa.

Sommer er å ikke vite hva Per Sandberg sier.

Sommer er å bli sinna fordi den dyre ferien ikke ble som man hadde tenkt. For at bilen er for varm, sjøen er for kald og Italia er for fullt av mennesker. Sommer er når man ender opp med å krangle en halv dag fordi noen glemte å kjøpe is. For man har ikke andre bekymringer om sommeren, og noe må man jo krangle om og dessuten er det hele tre kilometer til butikken og det er faktisk uendelig langt om sommeren.

Sommer er når mannen nekter å spørre om veien og du nekter å innse at du holder kartet opp ned.

Sommer er å stå i kø på E18, ved ei uteservering uten service eller ved inngangen til en overbefolka fornøyelsespark du aller helst ikke vil inn i. Sommer er å komme for seint på jobb fordi du ikke klarer å brøyte deg gjennom mengden av folk med oransje legger ved Oslo S. Sommer er å planlegge en vakker dag med bok og vin i sivet ved elva og så komme på at du er allergisk ti minutter inn i oppholdet. Veldig allergisk, faktisk. Også kommer regnet.

Sommer er å lure på hvor sommeren ble av.

Sommeren er alt dette og mer til. Sommeren kan være fin, men også irriterende, varm og overbefolka. Men det går greit. Alt går i det hele tatt mer greit om sommeren. Og vi får sikkert minst en dag med sol i år også, uavhengig av hva VG-nett sier.

God sommer – når den en gang kommer!

(Publisert i Namdalsavisa 26. juni 2015)

This entry was posted in Spalte i Namdalsavisa. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>